donderdag 30 juni 2011

30 juni 2011

Hiep hiep hoera, vandaag wordt Luana 5 jaar. Gefeliciteerd lieve schat van ons.

Het is vandaag wat bewolkter en koeler dan voorgaande dagen. Eigenlijk een verademing en ideaal weer om een stad te bekijken.
Deze dag bezoeken we wat minder bekende delen van Praag. Eerst gaan we met ons trammetje naar Vysehrad. Een park aan de rivier dacht ik. Maar het park blijkt bovenop een heuvel te liggen, we moeten dus eerst flink klimmen om er te komen. Het is een oud fort waar de vestingmuren nog van bestaan en waarlangs je kunt wandelen om van alle kanten over Praag te kijken. Er zijn nog poorten, gebouwen, kapellen en overal in het park staan beelden. Dan staat er nog een mooie kerk en is er een bezienswaardig kerkhof waar o.a. Dvorak en Smetana begraven liggen.
Op onze terugweg naar beneden gebruiken we op een terras in het park onze lunch. Dan trammen we naar het Wenceslasplein. Wenceslas is de grote held van Praag en aan hem is een reusachtig standbeeld te paard gewijd. Verder wordt dat deel van het langgerekte plein overheerst door het enorme museumgebouw (foto).
Na goed zoeken zie je ook een klein gedenksteentje voor Jan Palach, de student die zich in de ‘Praagse Lente’, uit protest tegen de bezetting van de Warschaupactstaten, op deze plaats in brand stak.
Dan gaan we naar de Petrinheuvel. Daar kun je met een kabelbaan naar de top waar een soort verkleinde Eiffeltoren staat waarin je omhoog kunt. Je kunt kiezen tussen klimmen of met de lift. Daar hoeven we niet lang over te beraadslagen, het kost maar weinig meer en scheelt 300 treden.
Van bovenaf heb je een fenomenaal uitzicht over Praag en de Praagse Burcht (foto).
Op de weg terug met de kabelbaan stappen we een eindje onder de top uit om op een terrasje met schitterend uitzicht op Praag een koel drankje te nuttigen. Het is onvoorstelbaar dat je op een terrasje met zulk uitzicht voor 1,40 euro zo’n flinke pot bier krijgt (foto). Daar lusten we er nog wel één van (nou ja, ik houd het liever bij ijsthee).
Dan gaat het weer terug naar ons appartementje.
Bij onze ‘stamkroeg’ gebruiken we ons laatste avondmaal van Praag.
We hebben genoten van Praag, wat een schitterende stad! Aardige mensen, een prima en duidelijk openbaar vervoersysteem, gunstige prijzen voor eten en drinken. Ahoy Praha. Geen opmerkingen:

Een reactie posten